вторник, 24 януари 2017 г.

„ШиЗи Про” – импровизационният театър, който флиртува с въображението ви

Статията ми „ШиЗи Про” – импровизационният театър, който флиртува с въображението ви, публикувана за пръв път в сайта "truestory.bg" на 16 октомври 2016 г. Първата ѝ публикация можете да прочетете ето ТУК.


Какво би се получило от една сцена, без какъвто и да е декор (а веднъж дори и без осветление!), липса на предварително обмислен сюжет и репетирани реплики, а само с група от талантливи актьори и способността им да превърнат от нищо… всичко!
Отговорът не е еднозначен, защото на толкова много представления на „ШиЗи Про” съм била до момента, че съм виждала какво ли не – грандиозни представления от импровизационен театър, които остават да кънтят ума ми, защото са повели въображението ми през толкова заплетен лабиринт, че дълго след това се връщам към тях и продължавам да се усмихвам, а понякога – и да се смея със сълзи на очи!
Но за какво става дума?
„ШиЗи Про” са група от професионални млади актьори, които репетират заедно от 2013 г. и се стараят да бъдат максимално подготвени за неизвестността, която ги очаква при всяко ново представление. Защото ключова роля за тяхното представяне има публиката – тя ще зададе темата на вечерта, ще каже тежката си Дума, около която ще се построи конструкцията на постановката. Изживяването е уникално всеки път – изиграно веднъж, представлението не се повтаря втори път. „ШиЗи Про” сътворяват своите превъплъщенията в т.нар. „Лонгформ“ импровизация – това е дълга форма на импровизационен театър, която продължава повече от 30 минути. През това време актьорите изграждат връзките между своите герои, заплитат ги, надграждат ги, а накрая – сякаш по магия – финалът става общ, изненадващ, но и логичен. От  отминалия театрален сезон насам групата провежда и една още по-необичайна вечер – „Шизитариум” – в която опитват съвсем нови и непоставяни формати на сцената до момента. Резултатът винаги е впечатляващ!
Златин Цветков е виновникът за това явление на българският театрален хоризонт. Млад, харизматичен и отдаден на любовта си към театъра, той е основател и вдъхновител на групата. Той е и човекът, който сформира екипа, състоящ се от талантливите Катя Бръмбарова, Евелина Васева, Димитър Живков, Владимир Зомбори, Илиан Илков, Милко Йовчев, Деян Михайлов, Яна Огнянова и Мирослав Симеонов.
Когато присъствате на тяхната игра, няма как няколко неща да не ви направят впечатление. Първото е доверието, които имат помежду си. Слушат се, наблюдават се, загърбват собственото си его, само за да помогнат на колегата срещу себе си да развие историята на героя си и да го постави в максимално добра позиция за неговото израстване. Второто е бързата мисъл, която притежават. Защото всичко се случва на мига и реакциите им трябва да са толкова бързи, колкото биха били в реалния живот. Богата обща култура, научни факти, любопитни гледни точки, въображение, работещо на пълни обороти… – има за какво да изкажете своите искрени адмирации.
Но най-добре е да се убедите в това сами. Имате шанс да го направите 3-4 пъти месечно на Камерна сцена „Славянска беседа”. И както Златин казва – „Представлението е безплатно на влизане и изключително скъпо на излизане!”. Да, входът е свободен – в края на представлението всеки оставя в кутия до входа толкова пари, колкото прецени. Но уверявам ви, че след като ги изгледате, ще искате да възнаградите таланта им и да се върнете отново, и отново…
Не говоря само за себе си или за приятелите, които съм водила с мен. Личи си по лицата от публиката, които редовно виждам там. И по развълнуваните лица на онези, които редовните зрители водят със себе си за първи път – новаците не знаят какво ги очаква, изглеждат леко смутени, но после се смеят с глас и накрая се връщат пак…

Яница ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар