сряда, 7 януари 2015 г.

Диагноза: Живот

Чертаеш планове. Имаш идеи как искаш да протече бъдещето ти. Вървиш в определена посока. Учиш. Работиш. Опитваш се да живееш нормално. Прилично. Като цяло – правиш така, че не само днес, а и след време, да се чувстваш добре. Да ти е уютно в кожата ти, в света, който си създал около себе си. Стремиш се към някаква привидна сигурност, която почти всеки път изглежда съвсем близо на хоризонта – поне до момента, в който илюзията за нея не се разбие взривоопасно на пух и прах.
Защото… Животът обича изненадите. И никога не знаеш – какво ще ти донесе. Или какво ще ти отнеме. И никой никога не ти е обещавал утрешния ден – особено във вида, в който съществува в съзнанието ти.
И не – не всичко зависи от теб. От твоята воля. От желанието да не се предаваш. Не всичко е кураж и смелост.
 Така, както не всичко е отчаяние.
Понякога… просто трябва да приемеш обстоятелствата. Които не можеш да промениш. И да продължиш напред – до там, до където ти е отредено да стигнеш.
А междувременно – да отваряш очите си широко към света, да живееш, преизпълнен с радост, просто защото си тук и те има, да тичаш, да дишаш, да обичаш, да… да живееш. Как – зависи само от теб. И ако нещо не ти харесва – промени го. Без компромиси. Без оправдания. Без отлагане на важните неща. Защото… една от основните характеристики на бъдещето е, че… всъщност може и да не те сполети. Замисляли сте се скоро за това?

Ако не сте – е, днес е особено подходящ ден.

Яница ХРИСТОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар