неделя, 3 март 2013 г.

Трети март е!

Трети март е. Знаете, нали?
Националният празник…
Но ако и вие вече сте се превърнали в едни от онези измъчени патриоти, които в момента не искат нищо друго, освен да напсуват някого и да размахат високо вдигнат среден пръст към всичко и всички… Недейте.
Сега за това ви пиша тук. За да ви помогна да си спомните… За да си спомним заедно защо има и трябва да има дни като днешния.
И така… Готови ли сте?
Предвид актуалните събития от съвременната ни действителност, няма как пропусна няколко важни момента:

Например когато получите сметка за ток, парно, вода, телефон… или пък сборът от всички тях многократно надвишава приходите ви за месеца, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато някоя далечна страна, с излъскана и напудрена фасада за пред света, излезе с изявление, че не ви иска като работна ръка на територията си заради това, че вие сте тези, които сте, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато седнете да вечеряте и щракнете копчето на дистанционното, за да изгледате вечерната емисия новини и се зачудите как все още светът съществува и не се е саморазрушил на фона на цялата тази ежедневна агресия, насилие и съобщения за престъпност, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато наближи време за избори и този път ви се прииска да повярвате на всички красиви и съвършени обещания на политиците от различните партии за онова по-добро и подредено Утре, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато децата ви/ майка ви/ баща ви/ най-добрите ви приятели ви кажат, че все пак ще емигрират, за да могат да си намерят работа и да си позволят поне елементарни условия за човешки живот, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато минете покрай лъскава и осветена скъпа витрина на магазин, в който са наредени куп прекрасни и красиви неща, които само гъделичкат невъзможността ви да ги купите със заплатата си, спечелена с честен труд, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато ви стане тъжно за надеждите, които имате за бъдещето, когато ви стане болно за мечтите на децата ви, когато се чувствате глупаво, заради отминалата и ограбена младост на родителите си, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато от къде ли не ви залее чалга ритмика и текст или някоя еднодневна звезда от телевизионния екран започне да  обяснява колко са незначителни проблемите на обикновения човек, а вие  се подразните, че някой се опитва да ви внуши, че сте толкова повърхностно и елементарно устроен, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато някой от някъде се опита да ограби историята ви, да разруши спомените ви за миналото, да пренапише учебниците по история и литература, да отнеме героите ви, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато ударите на камък в момент, в който ви се е наложило да посетите някоя обществена институция или учреждение в ежедневието си и не само се изумите пред нефункционалността на изградената схема за работа и често нелогичните казуси, пред които ще ви се наложи да се изправите, за да стигнете до крайната точка, а и ще ви овикат за капак на всичко, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато започнете да губите вяра в смисъла на образованието, когато се разочаровате от здравеопазването, когато спрете да вярвате в съдебната система, не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато узнаете, че бабата, която живее до вас, кара с 60 лева на месец… или когато пуснете монета в протегната на пътя към вас ръка, защото ви е дожаляло за този, който е лишен дори и от това, което имате вие, не забравяйте – все пак вие сте БЪЛГАРИ!

Когато думите „пари” и  „политика” вече нямат силата дори да ви ядосат, а само ви карат иронично да се усмихвате… не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

Когато ви дотегне от всичко и искате просто да се почувствате нормален човек… не забравяйте – вие сте БЪЛГАРИ!

А какво означава да си българин ли?
Това е… да чувстваш, че си част от горд народ, изминал невероятните  над 1300 години заедно – през всичките изпитания и трудности на времето. Това е да чувстваш силата на дедите си, живели много преди теб, но отдали живота си на каузите, актуални за епохата им… и благодарение на които и днес те има теб тук. Да си българин… това е чудо! Защото в теб тече кръвта на герои! И когато си българин зад теб стоят векове на величие, на духовни и културни върхове, на битки за свобода и независимост, на една невероятно богата история, на една прекрасна нация… А пред теб… е бъдещето! Бъдещето, в което трябва да прекрачиш, когато помниш кой си… защото забравиш ли – губиш всичко…
А да си българин означава толкова много!
Означава винаги да оцеляваш! 

Яница ХРИСТОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар