понеделник, 2 юни 2014 г.

Другата страна на безплатните учебници


И сега какво? 
Раздават в училищата безплатни учебници за най-малките, които, по подразбиране, са си още деца, колкото и да ги възпитават да бъдат внимателни и отговорни. Идеята е, че тези учебници са в помощ на родителите, облекчавайки бюджета им. 
Но ако нещо се случи с даден учебник през годината... 
същите тези родители трябва да го възстановят - с пари от собствения си джоб, които, ще се изненадате, ама не са никак малко!
Иначе детето им няма да завърши... 
Това през последните няколко дни ми звучи като... изнудване! 
Все пак говорим за деца - 7-13 годишни. Говорим за деца, които учат по тези учебници, носят ги в раниците си, пътуват с тях ежедневно... Деца, които понякога са разсеяни - забравят кое къде са оставили, склонни са неволно да разлеят нещо, неспособни са да се защитят, ако някой е решил да им открадне каквото и да било... 
И говорим за учебници, които струват от порядъка на 15-20 лева единия! 
И къде отива ползата за клетия родител? Спестил в началото на учебната година 100-200 лева и изненадан в края на същата, че трябва все пак да "възстановява" поне част от тази сума, а не дай си Боже - и цялата... Да даде пари за нещо, което дори няма да задържи - защото то реално вече е изчезнало. Учебникът е бил я загубен, я откраднат, я унищожен... Но родителят трябва да го върне на училището, независимо от всичко: или като предостави нов учебник, или като плати глоба, в размер на утроената му цена, пък нищо, че учебникът вероятно така или иначе не е бил чисто нов. Тоест - да даде едни пари и да не ги види повече. За да продължи системата да функционира така и следващата година. И по следващата... 
Разбирам желанието на Министерството уж да помогне. По някакъв начин. Вероятно идеята в началото е била идеална. Вероятно за определен процент родители все още е. Но в един момент тази помощ все пак излиза твърде солена за обикновения човек, който едвам свързва двата края... 
Тук може би някой ще каже, че никой не е виновен, че има разсеяни деца, че единици са тези, на които се случва да търсят от къде да закупят, по подразбиране, "безплатните" учебници. Да, обаче ще се изумите, ако разберете колко много семейства са изправени пред този реален проблем. И със сигурност ще ви дожалее, когато погледнете в очите на майката в мига, в който научава колко пари трябва да отдели от месечната си заплата - ей-така, изненадващо и непредвидено; ще ви стане криво, когато тя не си позволи дори да възнегодува, защото знае, че така нищо няма да промени. Системата си е система. 
Какво? Може би има и друг вариант? В това време на криза вероятно за някои ще бъде истинско кощунство да се спомене предложението за създаване на по-евтини учебници, които да бъдат раздавани на дребосъците. Безвъзмездно. Евтин комплект, създаден специално за това, специално за тях. Обмислен правилно и функционално. Така че децата да го задържат след приключване на класа, да имат шанса да си преговорят през лятото, да не страдат от угризения, че са причинили неудобство на родителите си, изправяйки ги пред финансов проблем.
Защо не? Просто защо не се помисли върху това? 
Да, разбира се. Прави сте. Поглеждайки в по-мащабна перспектива - това наистина му е най-малкият проблем на образованието на най-малките... Пък и не само на тях.


Яница ХРИСТОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар