петък, 22 март 2013 г.

Tarnovo Art Modern - Център за модерни изкуства

От днес в подножието на Царевец може да бъде открит домът на съвременното изкуство във Велико Търново. Галерията отвори врати на празника на града, събрала произведения на изкуството от 35 държави от почти всички континенти в света!
Местенцето е уютно и изискано, обещаващо да се превърне в събирателен център на различните видове изкуства. А атмосферата днес… беше просто вълшебна!
От картините струеше… живот! Всички те – различни, цветни, абстрактни – носеха своята неподправена енергия в себе си. Освен платната и боите, се срещаха използвани платове, втъкани в изображението, стари вестници, дори пясък и парченца от морски мидички (които те подканят да ги докоснеш, въпреки че знаеш, че не бива!).
Особено впечатляващи ми се сториха скулптурите на Даниел Людвик от Унгария – изчистени, малки и гъделичкащи въображението с формите и посланието си. Направени от нещо като пемза (отново те подканят да ги докоснеш, въпреки че знаеш, че в музеи и галерии не се прави така!!!).
Духът в залата – и на двата етажа – бе изпълнен с уникална комбинация от традиции и новаторство, от ярки цветове и литография, от познати форми и трудно различими образи, от изчистени идеи и абстракции… Един луд танц за сетивата… който те кара да мислиш и да търсиш подводни камъни под привидно затихналата повърхност… Но нима точно такова не е всяко модерно изкуство? Провокиращо. Нестандартно…

Яница ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар